Jäsenkirje, marraskuu 2020

24.11.2020

Hei,

Terveisiä ja tietoa jäsenillemme ja vanhempaintoimijoille: jäsenkirje sisältää kuulumisia toiminnasta, tietoa vanhempaintoiminnan rahoittamiseen sekä muita vinkkejä. 

Tätä viestiä saa jakaa vapaasti eteenpäin vanhempaintoimikuntiin päiväkoteihin ja kouluihin sekä vanhemmille. Jäsenkirje PDF:nä ja tämän uutisen linkki on www.kouluvanhemmat.fi/uutiset/jasenkirje-marraskuu-2020/.

Kuulumisia kOuluvanhemmilta

Korona-pandemian aiheuttamat rajoitukset ovat vaikuttaneet kaikkeen toimintaan, niin myös kOuluvanhempien vanhempaintoimintaan. Olemme ottaneet käyttöön etätyökaluja sekä jakaneet kuulumisia etäporinoissa vanhempaintoiminnan erilaisista tavoista toimia ja järjestää toimintaa turvallisesti.

Yhteistyömme Oulun kaupungin kanssa on jatkunut yhteistyöryhmissä. Olemme myös olleet mukana monissa eri toimijoiden järjestämissä verkostoitumistapaamisissa, webinaareissa ja koulutuksissa. Aktiivisimpia tiedotuskanaviamme ovat Facebook, verkkosivut sekä Instagram. Olethan muistanut ottaa some-tilimme seurantaan? Linkit löytyvät viestin lopusta.

Kokeilemme uutta ja ylläpidämme hyväksi havaittua vanhaa. Uutena toimintana aloitti syksyllä vaikuttamistoimikunta, jossa työstetään yhdessä vanhempien näkökulmasta pyydettyjä lausuntoja sekä kannanottoja. Jos sinua kiinnostaa tulla mukaan toimikuntaan, ota yhteyttä!

Jatkossa kOuluvanhemmat voi pyytää esittäytymään, esimerkiksi 10 minuutiksi oman vanhempaintoimikunnan kokouksen alkuun, etänä tai livenä. Pyydä osoitteesta: vanhemmat.oulu@gmail.com tai WhatsApp 044 949 6435.

Tule mukaan toimintaan ja pyydä mukaan kaveriakin. Jäseneksi voit liittyä tästä. Vuosikokous on helmikuussa 17.2.2021 ja silloin valitaan kOuluvanhemmille uusi hallitus ja puheenjohtaja – kaikki toimijat ovat tervetulleita mukaan haluamallaan panoksella ja kiinnostuksen kohteen mukaan.


Etäporinat

Olethan huomannut etäporinat? Ne ovat toteutuneet syksyn ajan kerran kuussa ja mukaan on päässyt uutiseen lisätyn linkin kautta: www.kouluvanhemmat.fi/uutiset/kutsu-etaporinoihin-syksy-2020/. Uutisesta löytyvät myös muistiot aiempien porinoiden kuulumisista ja vinkeistä. Poikkeuksellisesti seuraavaan etäporinaan on ennakkoilmoittautuminen:

Joulukuun etäporinat ovat torstaina 17.12.2020 klo 18–19

Ohjelmassa ovat etäpikkujoulut ja "hyvinvoinnin muotinäytös". Etäporinoiden catwalkille astuu Suomen malli, Oulun malli ja Kaakkurin malli. Kaakkurin mallista sekä järjestöjen ja vanhempien merkityksestä kertomassa Mika Niemelä (FT, työelämäprofessori, vaativan erityistason perheterapeutti). Vietämme myös etäpikkujouluhetken, jossa kisailun palkintona on luvassa yllätys. Ilmoittaudu mukaan linkistä: https://forms.gle/HziTeonGjT6iSQBBA.

Kevään 2021 etäporinoiden aikataulu on julkaistu uutisessa: www.kouluvanhemmat.fi/uutiset/kutsu-etaporinoihin-kevat-2021/. Voit ehdottaa teemoja ja asiantuntijoita kutsuttavaksi mukaan etäporinoihin!


Kiusaaminen, häirintä ja väkivalta

Nuorten pahoinvointi ja väkivalta ovat olleet tänä syksynä esillä eri medioissa. kOuluvanhemmat käsitteli aihetta pari vuotta sitten Vanhempainfoorumissa www.kouluvanhemmat.fi/uutiset/terveisia-vanhempainfoorumista-3-5/ ja jälleen ajankohtainen aihe aiheutti keskustelua etäporinoissa 28.10 (linkki muistioon). Vanhempaintoiminnan ja yhteisen tekemisen kautta voidaan toteuttaa ennaltaehkäisevää toimintaa sekä yhdessä tukea lasten ja nuorten hyvinvointia.


Yhteisötoiminnan alueellinen toimintaraha - muista hakea vuodelle 2021!

Vanhempaintoimikunnat, alueellista toimintarahaa voi hakea toimintanne kustannuksiin 30.11.2020 klo 15.30 asti. Voitte pyytää mukaan alueen muita toimijoita kumppaneiksi tapahtumien järjestämiseen. Toteutettava toiminta ei saa olla rajattua pelkästään yhteen päiväkotiin tai kouluun.

Alueellinen toimintaraha on tarkoitettu asukkaiden järjestämään toimintaan Oulussa. Tilaisuuksien tulee olla kaikille avoimia, saavutettavia ja esteettömiä. Toimintarahaa ei myönnetä tapahtumiin ja tilaisuuksiin, jotka on suunnattu vain hakijatahon omille jäsenille, esimerkiksi pelkästään yhden yhdistyksen jäsenille tai yhden koulun oppilaille. Toimintarahan saajan tulee tiedottaa tapahtumasta/ tilaisuudesta sellaisten kanavien kautta, jotka tavoittavat oululaisia laajasti, esimerkiksi alueellisissa lehdissä tai sosiaalisessa mediassa. Toimintaraha vuodelle 2021 on haettavissa 2.–30.11.2020 klo 15.30 mennessä.

Peruuntuiko tapahtuma, johon sait avustusta koronan takia? Ota yhteyttä oman alueesi kuntalaisvaikuttamisen koordinaattoriin sopiaksesi avustuksen käytöstä vaihtoehtoiseen tapahtumaan, esimerkiksi toiselle kohderyhmälle, vielä joulukuun aikana. Muista myös vuoden 2020 raportointi vuoden loppuun mennessä!

HOX! Hyödynnä myös lähidemokratiatoimikunnan asukas- ja kyläyhdistysten kohdeavustus, jos teet yhteistyötä asukasyhdistyksen kanssa. Kohdeavustus on tarkoitettu asukasyhteisöille (esim. asukas- ja kyläyhdistykset). Kohdeavustuksille ei ole hakuaikaa, vaan sitä voidaan hakea ympäri vuoden. Päätökset kohdeavustusten myöntämisestä tekee lähidemokratiatoimikunta. Kohdeavustusta voidaan myöntää esim. luennoitsijoiden palkkioiden maksamiseen, esiintyjien palkkaamiseen, asukasyhteisöjuhlaan, laitehankintoihin ja tiedottamiseen. Myönnetyt avustukset maksetaan toimitettuja kuitteja vastaan. Toimikunta kokoontuu seuraavan kerran 7.12. ja kohdeavustuksiin on vielä määrärahaa jäljellä tälle vuodelle.

Lisätietoa ja lomakkeet: www.ouka.fi/oulu/yhteisotoiminta/yhteisotoiminnan-avustussaanto.


Terveisiä verkostopäiviltä

Terveisiä ja ideoita syksyn kuntakohtaisten vanhempaintoimijoiden valtakunnalliselta verkostopäiviltä uutisessa: www.kouluvanhemmat.fi/uutiset/terveisia-verkostopaivilta-2020/.


Turvallinen Oulu -hanke ja vanhempainillat

Teemme yhteistyötä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden Turvallinen Oulu -hankkeen kanssa. Oletko jo tutustunut koulutusten ja asiantuntijoiden materiaaleihin vanhempien ja koulujen, päiväkotien ja ammattilaisten tueksi? Ne löytyvät sivulta: https://www.ouka.fi/oulu/kehittamishankkeet/materiaalit.

Turvallinen Oulu -hanke järjestää 24.11. ja 26.11. klo 18­19.15 etävanhempainillat oululaisille vanhemmille. Vanhempainillassa käsitellään ilmiöitä, jotka uhkaavat tällä hetkellä lasten ja nuorten turvallista kasvua sekä keinoja, miten aikuinen voi turvata ja tukea heitä digiajassa. Molemmissa illat ovat samansisältöisiä. Linkki vanhempainiltoihin Turvallinen Oulu hankkeen sivulla ja Wilma-viestissä. Verkkovanhempainillat: https://www.ouka.fi/oulu/kehittamishankkeet/ajankohtaista-turvallinen-oulu/

Oulun kouluja on lukuvuonna 2020­2021 mukana hankkeen turvataitokasvatuksen pilotoinnissa. Turvataitokasvatus on tulossa osaksi kaikkien Oulun esi- ja perusopetusyksiköiden arkea lukuvuodesta 2021­2022 eteenpäin. Pilotoinnissa koulun henkilökunta saa turvataitokasvatuskoulutuksen ja opettajat hyödyntävät hankkeen luokka-asteittain koostamia opetusmateriaaleja oppilaille pidettävillä turvataitotunneilla. Osittain materiaalia hyödynnetään pilotoinnin aikana myös esimerkiksi yläkoulun terveystiedon tunneilla tai hyvinvointiteemaisella MOK-viikolla.

Huoltajien turvataitokasvatuksen osaamisen vahvistamiseksi kokeillaan pilotoinnin aikana eri toimintamalleja. Jos lapsesi koulu on pilottikoulu, kuulemme mielellämme kokemuksia siitä miten Turvallinen Oulu -hanke näkyy kouluarjessa ja kodeissa.


Yhdistysvalmennus

Olemme olleet syksyn aikana mukana Suomen Vanhempainliiton järjestämässä yhdistysvalmennuksessa. Valmennukssa olemme keskittyneet toiminnan kirkastamiseen, tunnettuuden lisäämiseen sekä vuorovaikutuksen lisäämiseen paikallisten toimijoiden kanssa.  Olisiko kOuluvanhemmilla mahdollisuutta tehdä lyhyt etäpiipahdus yhdistyksenne/toimikuntanne kokoukseen? Piipahduksen aikana kertoisimme toiminnastamme sekä keräisimme toiveita ja ideoita yhdistyksemme toimintaan tai vietäväksi kaupungin suuntaan. Ota yhteyttä, niin sovitaan aika piipahdukselle!


Lopuksi vielä linkkejä jakoon

Näitä, ja paljon muitakin linkkejä jaamme somessa. Seuraa sivua Oulun alueellinen vanhempainyhdistys Facebookissa, josssa jaamme oululaisia ja valtakunnallisia videoita, artikkeleita ja tietoa vanhempaintoimintaan ja perheiden hyvinvointiin liittyen. Liity myös Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen keskusteluryhmään: https://www.facebook.com/groups/278632485634845. Pyrimme päivittämään myös verkkosivun uutisiin ajankohtaisia aiheita ja muistutamme tapahtumista myös Instagramissa.

Hyvää loppuvuotta ja rauhallista joulunaikaa kaikille Nähdään ja kuullaan jouluporinoissa ja viimeistään ensi vuonna, vähintään verkossa!


Toivottaa,

Oulun alueellinen vanhempainyhdistys ry

www.kouluvanhemmat.fi

Sähköposti: vanhemmat.oulu@gmail.com

WhatsApp: 044 949 6435

@kouluvanhemmat #kOuluvanhemmat

Facebook-ryhmä | Facebook-sivu | Instagram | Twitter


Oulun alueellinen vanhempainyhdistys on kuntakohtainen vanhempainyhdistys ja tukee vanhempaintoimikuntia sekä kodin ja koulun/päiväkodin yhteistyötä Oulussa. Yhdistys vaikuttaa ja toimii koulutukseen, kasvatukseen ja turvalliseen kasvuympäristöön liittyvissä asioissa yhteistyössä Oulun kaupungin ja järjestöjen kanssa.