Tietoa meistä
Toimintaa
Teemme yhteistyötä Oulun kaupungin ja Sivistys- ja kulttuuripalveluiden kanssa. Järjestämme yhteistyössä vanhempainfoorumeita, jotka ovat avoimia kaikille vanhemmille sekä yhteistyötahoille. Vanhempainfoorumeista tiedotetaan yhdistyksen kanavien lisäksi Wilman tiedotteina ja päiväkotien kautta. Vanhempainfoorumeissa käsitellään ajankohtaisia sekä vanhempien toivomia aiheita ja paikalla on alustamassa asiantuntijoita niin virkamiehistä kuin yhdistyksistä. Osallistumme säännöllisesti vanhempien edustajana Oulun kaupungin yhteistyöryhmiin. Osallistumme myös hyvinvointialueen opiskeluhuollon alueelliseen yhteistyöryhmään.
Järjestämme tempauksia, kampanjoita ja kilpailuja. Haluamme vaikuttaa tempauksella johonkin ilmiöön/aiheeseen tai jakaa ja palkita hyviä esimerkkejä vanhempaintoiminnasta. Jalkaudumme päiväkoteihin ja kouluille kOuluvanhemmat-treffien muodossa, jossa tapaamme vanhempia ja vanhempaintoimijoita ja voimme järjestämme toivotusta aiheesta alustuksen.
Toiminnallisia pisteitä ja vertaistukea olemme toteuttaneet osallistumalla kumppanina erilaisiin tapahtumiin Oulussa. "Vanhempi tavattavissa", "Paska faija" ja "Paska mutsi" keskustelevat mielellään vanhemmuuteen, kasvatukseen ja vanhempaintoimintaan liittyvistä aiheista vertaisina. Olemme läsnä myös internetissä some-tilien kautta ja olemme kokeilleet Chat-päivystystä.
Erilaiset tavat osallistua
Jäsenenä tuet toimintaamme. Jäsenyys on ilmaista ja saat muutaman jäsenviestin vuodessa sähköpostiisi. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki Oulun koulujen, päiväkotien ja toisen asteen oppilaitoksissa olevien lasten ja nuorten vanhemmat ja huoltajat. Rekisteröidyt vanhempainyhdistykset voivat liittyä yhdistysjäseniksi. Yhdistysjäsenemme ovat Haukiputaan koulun vanhempainyhdistys ry, Kaukovainion kotikouluyhdistys ry, Oulun Lyseon vanhempainyhdistys ry , Oulun Rajakylän koulun vanhempainyhdistys ry, Pitkäkankaan koulun vanhempainyhdistys ry sekä Sanginsuun Koti-koulutoimikunta ry.
Talkoolaisena voit tulla toteuttamaan pop-up tapahtumaa, osallistua viestintään, auttaa hankinnoissa tai rahoitushakemuksissa. Mikä on Sinun vahvuutesi tai missä tahtoisit kehittyä? Muun muassa Opintokeskus Siviksen opintotarjonta on käytettävissämme. Osallistua voit esimerkiksi toimikuntien kautta.
Keskustelemalla ja kommentoimalla tapaamisissamme, somejulkaisuissa tai WhatsApp-keskusteluryhmässä autat meitä kehittämään toimintaa ja vaikuttamaan sekä Oulussa, että Suomen Vanhempainliiton kautta valtakunnallisesti koulutusta, kasvatusta ja lastemme ja nuortemme turvallista kasvuympäristöä koskevissa kysymyksissä.
Jäsenenä voit olla mukana päättämässä yhdistyksen toiminnasta ja hakeutua myös halutessasi luottamustehtävään eli hallituksen jäseneksi. Hallituksen jäsenenä ja toimihenkilönä (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja, sihteeri) saa kokemusta vaikkapa työelämässä hyödynnettäväksi ja samalla annat arvokkaan panoksen yhteisten asioiden hyväksi. Yhdistys voi valita keskuudestaan aktiivisista toimijoista edustajan tai edustajia osallistumaan erilaisille päiville, seminaareihin ja koulutuksiin.
Tulevaa
Tulevaisuuden visiona yhdistyksellä on tavoite aktivoida ja vakiinnuttaa yhdistyksen toiminta kattamaan vahvalla edustuksella oululaiset vanhemmat eri päiväkodeista toisen asteen oppilaitoksiin asti. Tarkoituksenamme on olla tunnettu ja haluttu yhteistyökumppani ja olla aktiivinen toimija vaikuttamassa paikallisesti lastemme ja nuortemme hyväksi. Pyrimme kuuntelemme vanhempien toiveita herkällä korvalla ja ottamaan ajankohtaisia aiheita mukaan toiminnan teemoiksi - niin tapahtumiin kuin vaikuttamistyöhön.
Lukuvuoden 2023–2024 tapaamisten ja etätapaamisten aikataulut ja kutsut löydät etusivulta.
Päätöksenteko ja rahoitus
Yhdistyksen vuosikokous pidetään aina alkuvuodesta, viimeistään maaliskuussa. Yhdistyksen jäsenet päättävät vuosikokouksessa yhdistyksen toiminnasta sekä valitsevat puheenjohtajan ja hallituksen hoitamaan yhdistyksen asioita. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Vuosittain toiminnan ja tilinpäätöksen tarkastaa toiminnantarkastaja ja sen vahvistaa jäsenet vuosikokouksessa. Toimintaa on rahoitettu pääsääntöisesti Suomen Vanhempainliitolta haettavalla toiminta-avustuksella.
Historiaa
Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen perustamiskokoukset pidettiin vuonna 2013, alkaen 16.11.2013 Virtaa ja virikkeitä vanhempaintoimintaan tapahtumalla ja perustamiskokous saatiin päätökseen 26.11.2013. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Susanna Saranlinna, joka oli myös silloinen Suomen Vanhempainliiton puheenjohtaja. Perustamisessa oli auttamassa liitosta järjestöasiantuntija Katja Repo ja alusta alkaen liiton oululaiset hanketyöntekijät Sari Haapakangas ja Aslak Rantakokko. Kokouksissa oli paikalla kiinnostuneita ja innostuneita oululaisia vanhempia. Ensimmäistä kokousta edelsi Virtaa ja virikkeitä vanhempaintoimintaan -tapahtuma. Oulun kaupungilta yhteyshenkilönä ja tukijana toiminnalle oli Sivistys- ja kulttuuripalveluista laatupäällikkö Päivi Mäki. Vanhempainfoorumit kokosivat vanhempia ja vanhempaintoimijoita vuosittaisiin tapaamisiin.
Vuonna 2015 puheenjohtajaksi valittiin Arto Ylitapio, hänen kaudellaan yhdistys rekisteröitiin ja pidettiin TähtikOulu 2015 -kilpailu, jossa kerättiin ja palkittiin vanhempaintoiminnan hyviä käytäntöjä. Niihin aikoihin aloitettiin myös kOuluvanhemmattreffit eli jalkautuminen eri kouluille. Vuonna 2017 puheenjohtajaksi valittiin Kaisu Lyöri ja Vanhemmat voimavaraksi! -projektin ostosopimuksen myötä yhdistykselle haettiin Y-tunnus. Vanhemmat voimavaraksi! -projektissa oli useita pienempiä tempauksia ja tapahtumia sekä #yhteistäaikaa-kilpailu nuorille ja vanhemmille. Uudet sivistys- ja kulttuuripalveluiden yhteyshenkilöt vuodesta 2017 alkaen olivat varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissanen ja pohjoisen alueen aluepäällikkö Pirjo Koret. Vanhempainfoorumeiden toteuttaminen yhteistyössä jatkui ja toimintaa laajennettiin kattamaan päiväkoti-ikäisten lasten perheitä. Keräsimme vanhempaintoiminnan hyötyjä perheille, päiväkodeille/kouluille ja johtajuudelle pikkujoulufoorumissa 2018.
Vuosina 2019-2020 yhdistyksen puheenjohtajana toimi pitkään yhdistyksessä sihteerinä toiminut Pirita Satomaa. Vuosien aikana lisättiin yhteistyötä ja kumppanuuksia sekä panostettiin vaikuttamistyöhön. Pääsimme mukaan Oulun kaupungin yhteistyöryhmiin (Lasten ja nuorten poikkitoiminnallinen yhteistyöryhmä ja Lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto. Vuonna 2020 perustettiin erillinen vaikuttamistoimikunta, johon kutsuttiin kiinnostuneita hallituksen ulkopuolisia jäseniä mukaan. Kannanottojen ja lausuntojen lisäksi saimme medianäkyvyyttä. Siirryimme korona-pandemian myötä ketterästi verkkoon sekä keräsimme aktiivisesti etäkoulumuutoksessa perheiltä kokemuksia, niitä eteenpäin välittäen. Vuosina 2021-2023 yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimi Anne Haimakainen Haukiputaan koulun vanhempainyhdistyksestä. Vuosien aikana yhdistyksen asema vanhempien ja vanhempaintoimijoiden näkökulmia esiin tuovana yhteistyökumppanina vakiintui. Osallistuimme Oulun kaupunkiin luotujen perheiden, ammattilaisten ja harrastustoimijen käyttöön tarkoitettujen digiarjen suositusten laadintaan. Palveluverkkomuutoksiin liittyen osallistuimme alueen kyläkouluaktiivien kanssa paneelikeskustelun järjestämiseen, tallenne youtube linkki. Yhdistyksemme lähti myös mukaan hyvinvointialueen alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän työskentelyyn. Vuonna 2024 yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Janne Regelin.
Yhdistyksen perustamisesta lähtien on yhä mukana hallitustyöskentelyssä yhdistyksen raha-asioita säntillisesti hoitanut Päivi Sarome Pateniemen koulun vanhempaintoimikunta Haaveesta.
Suomen Vanhempainliitossa olemme vaikuttaneet aktiivisesti koittaen tuoda oululaista ja pohjoista näkökulmaa esilläoleviin asioihin. Saranlinnan lisäksi Ylitapio on ollut johtokunnan varajäsenenä kauden 2014–2015 sekä Satomaa varsinaisena johtokunnan jäsenenä kauden 2016–2017. Yhdistyksen jäsen Päivi Pirnes oli liiton johtokunnassa jäsenenä kaudella 2018–2019 ja varajäsenenä kaudella 2020-2021. Yhdistyksen jäsen Sanna Kivinen oli johtokunnan jäsenenä kaudella 2021-2022 ja Marjo Raappana varajäsenenä kaudella 2022-2023. Uusia vaikuttajia ja toimijoita tarvitaan mukaan niin meille paikalliseen toimintaan, mutta myös täältä pohjoisesta vaikuttamaan liiton tasolla.
Ota yhteyttä!
Tahdotko kOuluvanhemmat vierailemaan tapahtumassasi, päiväkodillasi tai koulullasi? Tahdotko toteuttamaan innostavaa projektia, päivittämään somea tai suoraan hypätä ajamaan tärkeitä asioita ja vaikuttamaan vaikkapa valtakunnan tasolla. Talkootoiminta ja osallistuminen ei velvoita jäsenyyttä, mutta siihen kannustamme. Kiinnostaisiko vaikutustyö tai hallitustyöskentelyyn osallistuminen, liity silloin heti jäseneksi! Tahdotko kuulla jostakin asiasta lisää, tarvitko apua vanhempaintoimintaan tai huolestuttaako jokin asia lastesi lähiympäristössä? - Kysy lisää, tule mukaan!
Ote yhdistyksen säännöistä:
Yhdistyksen tarkoituksena on
· vahvistaa oululaisten vanhempien ja vanhempainyhdistysten toimintaedellytyksiä ja yhteistyötä lasten kasvuympäristöön vaikuttamisessa
· edistää kasvatuskumppanuutta, yhteisöllisyyttä ja lasten hyvinvointia
· edistää vanhempien mielipiteiden esiin tulemista koulutusta ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä.Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
· järjestää tapaamisia, keskustelu- ja koulutustilaisuuksia
· tekee esityksiä ja aloitteita sekä ottaa yhteyttä viranomaisiin tarpeellisten uudistusten aikaansaamiseksi
· tiedottaa opetukseen ja kasvatukseen liittyvistä asioista ja vanhempainyhdistysten toiminnasta
· pitää yhteyksiä opetushallintoon, muihin viranomaisiin ja kunnallisiin päättäjiin
· toimii yhteistyössä lasten ja nuorten hyväksi toimivien tahojen kanssa
· seuraa kunnallista päätöksentekoa ja osallistuu lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen toiminta-alueellaan.Yhdistys on Suomen Vanhempainliitto ry:n jäsen.
Yhdistys on toiminnassaan poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.
Yhdistyksen Y-tunnus on 2911673-6.
Tilinumero on FI15 4600 0010 6735 52, ITELFIHH.
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja kaudella 2024 on Janne Regelin ja hallituksen kokoonpano on:
1. Janne Regelin (2024-2025), keskinen, (pj) |
2. Päivi Sarome (2023-2024), pohjoinen |
3. Anne Haimakainen (2023-2024), toinen aste |
4. Ulla Holma (2023-2024), pohjoinen |
5. Tarja Tikkanen (2024-2025), eteläinen |
6. Lilli Laurinolli (2024-2025), eteläinen |
7. Satu Makkonen (2024-2025), itäinen |
OULUN KAUPUNGIN PALVELUKESKITTYMÄT:
Eteläinen alue: Kaakkuri, Kaukovainio, Maikkula, Oulunsalo
Itäinen alue: Myllyoja, Korvensuora, Jääli, Kiiminki, Ylikiiminki, Yli-Ii
Keskinen alue: Karjasilta- Höyhtyä, Kastelli, Keskusta, Tuira-Toppila
Pohjoinen alue: Haukipudas, Kiviniemi – Kello, Pateniemi – Rajakylä, Ritaharju – Kuivasjärvi – Pöllönkangas
Yhdistyksen toimikunnat ja tiimit vastuuhenkilöineen:
Vaikuttamistoimikunta | Anne Haimakainen | kannanottojen ja lausuntojen valmistelu, kannanottopyyntöihin vastaaminen Toimikunnalla on oma wa-keskusteluryhmä |
Toimikuntia ja tiimejä voidaan muodostaa tarpeen ja toimijoiden kiinnostuksen mukaan.
Kutsumme sinut oululainen vanhempi ja vanhempaintoimija mukaan toimintaamme! Laita viestiä yhteydenottolomakken kautta tai sähköpostitse vanhemmat.oulu@gmail.com.
Toiminnantarkastaja kaudella 1.1.–31.12.2024 on Marjo Raappana ja varatoiminnantarkastaja Riitta Isohätälä.
Tiedosto-osio
*** Yhdistyksen säännöt (2013 lähtien)
Vuosikokous 2024
Vuosikokous2024
*** Äänestys- ja vaalijärjestys, yhdistyksen kokouksia varten (vuosikokoukset)
► Vanhempaintoiminnan hyötyjä perheiden, päiväkoti- ja kouluyhteisön sekä johtajuuden kannalta - ideariihen tuotos pikkujouluiltamista 15.11.2018
► KAAOS-projektin rahoituksella kOuluvanhempien toteuttamat toiminnat vuonna 2018
► TähtikOulu2015-kilpailuun osallistuneet ehdotukset, hyvät toimintamallit jakoon!
► 2023 päivitetty kooste vanhempainfoorumeista