#kOulutreffit Länsituulen päiväkodilla 7.9.2023

10.9.2023

Syksyn ensimmäisillä #kOulutreffeillä pääsimme tutustumaan Länsituulen päiväkotiin.


Päiväkodin tiloja ja toimintaa meille esitteli päiväkodin johtaja Anu Heikkinen.

Päiväkodin johtaja Anu Heikkinen kertoi, että Länsituulen päiväkodissa on 180 lasta. Ryhmiä on 11 ja  esiopetusryhmiä on kolme. Länsituulen päiväkoti on pohjoisen alueen päiväkodeista toinen, joka tarjoaa varhaiskasvatusta jatketun aukiolon päiväkotina, vanhempien työn tai opiskelun vuoksi ma-su klo 5.15 - 22.30. 


Toiminnassa painotetaan luontoa ja retkeilyä oppimisympäristönä sekä lasten ja huoltajien osallisuutta. Pienryhmäpedagogiikka on tärkeä osa toimintaa. Kasvattajia on kouluttautunut Metsämörri-ohjaajiksi ja ympäristökasvattajiksi. Päiväkodin pihalle on rakennettu paikallisten yritysten ja Haukiputaan Lions -avustuksella yhtenä oppimisympäristönä toimiva yhteisöllisyyskota. Perheillä on mahdollisuus varata kotaa omaan käyttöönsä iltaisin ja viikonloppuisin.


Länsituulen päiväkodissa järjestetään myös avointa varhaiskasvatusta kotihoidossa oleville lapsille. Mahdollisuus on osallistua kahteen kahdesti viikossa kokoontuvaan kerhoryhmään ja kerran viikossa kokoontuvaan perheryhmään. Anu kertoi, että perheryhmiin osallistuu kerrallaan 4-7 aikuista lapsineen ja toiminta on myös suosittua myös isien keskuudessa. Toiminta suunnitellaan yhdessä vanhempien kanssa ja heidän tarpeet huomioon ottaen. Mahdollisuuksien mukaan on järjestetty asiantuntijaluentoja esimerkiksi kielenkehitykseen tai ravintoon liittyen. Länsituulen avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan haetaan normaalisti sähköisesti varhaiskasvatuksen hakumenettelyn kautta.

Tiloina Länsituulen päiväkodissa toimivat keskenään samanlaiset “pesät” sisältäen yhteisen avonaisen tilan sekä lepotilan ja pienryhmätoimintaan sopivia pienempiä tiloja. Tilat vaikuttivat erittäin toimivilta. Kierroksen aikana keskustelimme hiljaisen lapsen kuulluksi tulemisesta, johon Anun kertoman mukaan pienryhmätoiminnassa voidaan panostaa paremmin. Ilmoitustaululla oli eräässä pesässä nähtävillä päivän rytmi ja toimintatavat. Anun mukaan tämä on hyvä tapa viestiä ryhmän toimintatavoista niin huoltajille kuin myös mahdollisille henkilökunnan sijaishenkilöille.  


Länsituulen päiväkodissa toimivaan vanhempaintoimikuntaan toivotetaan tervetulleeksi kaikki vanhemmat. 


Toimikunta hakee aktiivisesti alueellista toimintarahaa tapahtumien järjestämiseen. Vanhempien toiveiden mukaisesti on pyritty järjestämään koko perheelle avoimia yhteisiä tapahtumia, joita ovat olleet mm. joulupolku. Päiväkodin 10 vuotis-juhlavuotta vietettiin avoimien ovien päivänä, jolloin perheillä oli mahdollisuus tutustua päiväkotiin eri toimintapisteiden kautta. Rantapohja teki tapahtumasta jutun (linkki)

Anu Heikkinen kertoo, että vanhempaintoimikunnan toiminta on vaatinut päiväkodin työntekijöiden aktiivisuutta. 

Vanhempaintoimikunnalla on oma suljettu Facebook-ryhmänsä sekä instagram-tili. 

kOulutreffeille osallistujia kiinnosti päiväkodin tekemä yhteistyö koulun ja lukion kanssa. 
Anu kertoi, että koulun kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Hyvänä käytäntönä Anu mainitsi vanhempien arvostaman “Saatellen lapset kouluun”, jolloin lukuvuoden kolmena ensimmäisenä koulutyöpäivänä eskariopettajat ovat mukana ekaluokkalaisten kanssa koulussa. Toinen hyvä käytäntö on ollut perheen kirjoittama  “Kirje opettajalle”. Vanhemmat ovat voineet kirjeessä kertoa omasta perheestään, toiveista yhteistyöhön ja lapsen huomioimisesta. Lapsi on voinut liittää piirustuksen mukaan kirjeeseen. Kirje on toimitettu lasten mukana suljetussa kuoressa kouluun tutustumispäivänä tulevalle opettajalle. 

Yhteistyö lukion kanssa on koronan jälkeen liittynyt lähinnä penkkariajeluun. Lukion auditorion tiloja käytetään 100 päivää eskarissa -juhlallisuuksissa. Ennen koronaa lukio-opiskelijat tulivat esimerkiksi äidinkielen opintoihin liittyen lukemaan lapsille kirjoja tai runoja. Anu toivoo, että yhteistyötä lukion kanssa voitaisiin kehittää. Toivomuksena olisi saada lasten hienoksi kokema vanhojen tansseihin liittyvä perinne takaisin. Osallistujat pohtivat myös voisiko lukion liikuntatutor- ja hyvinvointilukiotoimintaa käyttää yhteistyömuotona esimerkiksi päiväkotilasten leikittämisessä ulkoleikeissä.

Osallistujia kiinnosti myös keväällä varhaiskasvatukseen liitetty keskustelu ruuan riittävyydestä, johon Anu kertoi Länsituulen päiväkodilla ruuan riittäneen ja maistuneen hyvin. Ruokakasvatus on luonnollinen osa varhaiskasvatusta. 

Lämmin kiitos Länsituulen päiväkodin johtajalle Anu Heikkiselle mielenkiintoisesta esittelystä ja kOulutreffipaikasta.

Vasu - varhaiskasvatuksen suunnitelma ja Varhaiskasvatusyksiköiden toimintasuunnitelma 

- löytyvät päiväkotien nettisivulta, oletko tutustunut?

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ryhmävasu (ryhmävarhaiskasvatussuunnitelma), esimerkkinä Ouka mallipohja vuodelta 2019 (linkki)

kOuluvanhemmat etsii aktiivista varhaiskasvatusasioista kiinnostunutta vanhempaa hallitustyöskentelyyn kaudelle 2024. Olisitko kiinnostunut? Ota yhteyttä vanhemmat.oulu@gmail.com.

kOulutreffit, alueelliset kuulumiset

Päiväkodin esittelyn jälkeen jaoimme osallistujien kuulumisia. 

Olemme iloisia Pateniemen koulun vanhempaintoimikunta Haaveen puolesta, joka on saanut mukaan paljon innokkaita uusia vanhempia.  Haaven toimintaan voit tutustua toimikunnan nettisivulla (linkki ),tai FB-ryhmässä, ( linkki )

Keskustelimme myös kouluilla olleista vanhempainilloista, joissa osallistujia näyttäisi olleen hyvin. Kiitosta tuli Haukiputaan koulun osalta seiskalle siirtymiskeskusteluista, joihin vanhempainyhdistyksen toimesta on yohr:n kautta toivottu parannuksia.

Nuorten levottomuus ja alueilla tehty ilkivalta puhutti osallistujia. Kiitosta sai poliisin aktiivisuus sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi Kiikelin alueen levottomuudet 26.8.). Huolestuttavaa on vuodesta toiseen jatkunut ilkivalta, joka tuntuu saavan yhä kummallisempia muotoja. Osallistujan sanoin viitaten Pateniemen kirjastossa tehtyyn ilkivaltaan:  “Kyllä tämä maailma on mennyt kummalliseksi, kun pitää kirjastokortti laittaa jäähylle kun ei osata olla”. Asiasta on uutisoitu Kalevassa ja ylellä.

Vertailimme myös kokemuksia toisen asteen oppilaitosten kodin ja koulun yhteistyöstä, jonka käytännöt ja luonne vaihtelevat oppilaitoksesta riippuen.

Haluaisitko, että järjestäisimme seuraavan #kOulutreffit-tapaamisen koululla, oppilaitoksessa tai vanhempaintoimikunnassasi? Ota yhteyttä vanhemmat.oulu@gmail.com, niin suunnitellaan tapaaminen yhdessä.